A referendum éjszakája: tényleg 1:0!

A tűzoltók védik a szavazókat a rendőrökkel szemben
A tűzoltók védik a szavazókat a rendőrökkel szemben

Délelőtt írtam a szomorú fordulatokról, ahogy az egész világsajtóban is megjelentek fotók és videók a békés szavazók és a spanyol rendőrök közti összecsapásokról. Most, este tíz órakor jöttünk haza a városkánk egyik főteréről, nagy kivetítőn nézte mindenki a katalán tévé adását, és a megszólalóktól függően fütyültek vagy tapsoltak. De a spanyol kormányfőt is alapvetően végighallgatták, csak a végén fütyültek. Tényleg roppant békés nemzet. Most felharsant itt is a fazekak hangja, felszaladtam én is az erkélyre, az utcából jópáran kint kopácsoltak az erkélyeken, a szomszéd házaspár is kint volt, én is kivittem hát az egyik egészen jó minőségű serpenyőmet. Ők is meglepetten állnak a spanyol erőszak láttán, sosem feltételezték, hogy ez lesz. Alább látható egy videó a városkánkból ma estéről, az egyik szavazókörzetből jön hazafelé a tömeg. Aki járt nálunk, annak mondom, hogy ez az utca, ahol a szálloda van, és a nyelviskola, ahová járok. A videón balra lent feltűnik egyik másik szomszédunk is a Rimarts családból.

https://www.facebook.com/eva.crucesromo/videos/10214766458378437/

Sansa szavazott
Amikor dél körül futottam, többnyire lehangolt és roppant türelmes várakozókat láttam mindenütt Sant Sadurníban – vagy ahogy becézik, Sansában. Az egyik iskola előtt is jó nagy tömeg volt, bent pedig pedáns sorban várakoztak a szavazók az informatikai csigalassúság és szemerkélő eső ellenére.

Az egyik iskola udvarán békésen várakoznak a szavazásra
Az egyik iskola udvarán békésen várakoznak a szavazásra

Azóta megvan az eredmény is: a számok nyilván nem véglegesek, de körülbelül 58%-os részvétel volt, ebből 91,84% a „sí”, vagyis az „igen, külön Katalóniát szeretnék” aránya, ami számszerűsítve 5036 igen, 324 nem, 100 „fehér” (vagyis üres) és 23 érvénytelen. Nagyjából ez az arány egész Katalóniában, néhol még magasabb a részvétel.

Még a Barcával is kitoltak
A Barcelona FC hetek óta jelezte, hogy a mai nap nem lesz ideális a Las Palmassal való mérkőzésre, hadd tartsák meg szombaton. A liga nem engedélyezte. Mikor nyilvánvaló volt, hogy ma nem lehet Barca meccset a szokásos 90 ezres tömeggel megtartani, mert akkor tényleg vér fog folyni, akkor közölték, hogy a meccs elmaradása 6 pont mínusz. Kénytelenek voltak zárt kapuk miatt megtartani a meccset, amivel csak a Barca FC szívott – hiszen komoly bevételkiesést jelent ez nekik. És Lehel is vett jegyet, kis unokaöccsét vitte volna élete első meccsére… (Amúgy 3:0-ra nyert a Barcelona…)

Gerard Piquet focista is szavazott
Gerard Piquet focista is szavazott

Az intelligencia győzelme
Érdekes, hogy még a szavazás előtt végig 1:0 volt a referendum egyik szlogenje, megelőlegezve a szavazás pozitív eredményét. Aztán a mai fordulatok mindenkit megleptek. Erőszakosan vették el az urnákat jónéhány szavazókörben, és közel 500 védtelen ember sebesült meg (update: éjjel 23.16-kor már 800 sérültnél járunk). Persze biztos akadt egy-két „hangember”, de a többség békés szavazó volt, akiket sokszor abszolút ok nélkül rugdostak és rángattak a rendőrök. A szavazókat védeni jelentek meg a helyi tűzoltók, ők is kaptak jócskán. A Mossos, a helyi rendőrség természetesen nem avatkozott be, hogy is tehették volna? Ők állítják meg a forgalmat, hogy a gyerekeink átmehessenek a zebrán iskolába menet, ők ugyanúgy a szavazókkal voltak. Sajnos a spanyol kormány által idevezényelt Guardía Civil nem bánt kesztyűs kézzel a szavazókkal, akik pedig végig békésen és türelmesen viselkedtek. Furcsamód tehát a spanyol vezetés maga ellen cselekedett a rendőrök idevezénylésével: a hezitálók és az alkotmányellenességet skandálók is elképedve figyelték az erőszakot az egész világsajtóval együtt. Az eredményt még számolják, és úgyis belekötnek (már most írják a spanyol sajtóban, hogy azért nem érvényes a szavazás, mert több helyen lehetett szavazni – persze, ha egyszer egyik körzetet bezárták, nyilván mentek a másikba, az elnök is reggel másik körzetbe kényszerült), de az erkölcsi győzelem mindenképp a katalánoké.
Lassan 11 óra, a híradóban látjuk, hogy tombol a tömeg a barcelonai Placa Catalunyán, üdvözlik a köztársaságot. A legfrissebb eredmények szerint több mint 3 millió ember szavazott (7 millió a teljes lakosság létszáma). Hola República!

Most este az ünneplő tömeg a barcelonai Placa Catalunyán
Most este az ünneplő tömeg a barcelonai Placa Catalunyán

 

 

Leave a reply