A referendum napja – türelem és feszültség

Reggel óta nézzük a katalán tévét, sorra mutatják a szavazóhelyiségeket. A vezetők már szavaztak, és hellyel-közzel zajlik a szavazás, bár türelemre intenek mindenkit, mert a spanyol rendőrség elfoglalta a telekommunikációs központot, és ezért állandóan informatikai problémákkal küzdenek. Carles Puigdemont ebben a pillanatban beszél, továbbra is türelemre int, sok ember kezében virág van. Idős hölgyek kicsípve álldogálnak az urnák előtt szavazásra várva, diáklányok segédkeznek – abszolút kontrasztban a fejük búbjáig beöltözött rendőrökkel, akik jónéhány szavazókörben már berontottak és elkobozták az urnákat. Nagyon szomorú ezt látni.

A katalán tévé, baloldalon egyik szavazókör, jobbra fent egy másik
A katalán tévé, baloldalon egyik szavazókör, jobbra fent egy másik

A cava még kitart egy ideig
Eszembe jutott, hogy ideje megnyugtatni az otthoni cavafogyasztókat: a Vino Castillo rendelt egy „háborús, túlélő” adag cavát, szóval egy ideig lesz bőven Agusti Torello Mata, Gramona, Juvé & Camps, Recaredo, Perellada… Amúgy természetesen téma, hogy mi lesz a befektetőkkel, mit szólnak a nagyvállalatok a krízishez. Néhány cég kétségtelenül leállította a tervezett terjeszkedést, voltak, akiknek a „minden rendben lesz” ígéret kevés volt, elemzéseket kértek, majd az elemzések láttán inkább leállították a befektetési folyamatokat, és kivárnak, de olyanok is voltak, akik inkább más terület mellett döntöttek. Eddig egy cégről tudni, hogy távozott Katalóniából, ez a Naturhouse biobolt-hálózat.

Mick Jagger jó volt…

Az olimpiai emlékmű Barcelonában
Az olimpiai emlékmű Barcelonában

A szerdai Rolling Stones koncert szuper volt, a Montjuic hegyen (a barcelonai „Gellérthegy”) lévő Olimpiai stadionban volt, óriási a hely, ezek a vén rockerek pedig zseniálisak voltak. Előtte bementünk egy magyar sörözőbe, a Futballáriumba, amely a Barca stadion közelében van, az egész személyzet magyar és a közönség is. Unicum, „letschó”, minden van… Ott dolgozik Márkó, egy kedves ifjú ismerősünk, persze megittunk egy-két sört. Márkó mondta, hogy minden este tízkor mindenki kimegy az erkélyre és zajt kelt, ezzel is kifejezve a referendum mellett van. Egy-két helyen zenés szabadtéri megmozdulást láttunk – hiába, ennek a népnek minden „festa”, a szavazásra is bulival készülnek.

Pizsamaparti az iskolákban
Az iskolák múlt éjjel hálózsakos pizsamapartikká változtak, az El País lap szerint 1300 iskolából 164 iskolában találtak „bentlakókat” a rendőrök. Azért költöztek be, hogy megvédjék a rendőröktől a szavazóhelyként működő iskolákat. Annáék iskolája, az Inter is szervezett protestálást, persze Anna is csatlakozott, de nem volt egyértelmű a szervezés, ezért éjfélkor inkább hazajött. Amúgy elvileg a rendőrök nem alkalmazhatnak erőszakot, „csak ha nagyon muszáj”. Puigdemont épp most elítélte a spanyol rendőrök által alkalmazott erőszakot. Ebben a pillanatban épp azt látom, hogy egy csúnyán elvert embert tesznek hordágyra a mentők. Azért a közvetítéseket látva túlnyomórészben békésen várakoznak az emberek, a rendőrök pedig csak állnak, vagy iskolákban szekrényeket törnek fel.

Az Anna iskolája ma reggel, balra elől a piros-kék csíkos férfi Roger, Anna korábbi osztályfőnöke
Az Anna iskolája ma reggel, balra elől a piros csíkos dzsekis férfi Roger, Anna korábbi osztályfőnöke

Sant Sadurníban viszonylag csend van, időnként felhangzanak Votarem! (Szavazunk) felkiáltások, és az Index (amolyan kultúrház) előtt nagy a tömeg, majd mindjárt megnézem közelebbről.
Amíg feltöltöttem ezt a pár képet, addig változott a helyzet. Egyre több erőszakos képet látunk, és most a szavazókörök előtt a katalánok elkezdenek barrikádokat emelni zsákokból és minden kezük ügyébe eső tárgyból.

Ma még jelentkezem!

 

Related Posts

Leave a reply