Jegyzetek egy katalán konyhából – kolbász fehérbabbal

Ahogy korábban írtam, több mint egy év telt el, ezért befejezem a család beilleszkedéseiről szóló naplójegyzeteket, és átmegyek amatőr gasztroblogba, vagyis hát nem teljesen amatőr, elvégre Lecsó óta tudjuk, hogy főzni mindenki tud, én pedig főzök lelkesen. Természetesen nem maradnak el az életkénk pillanatképei sem. A konyha pedig tényleg katalán – mármint fizikálisan egy több mint 100 éves hagyományos katalán polgári ház konyhájában bénázom…:)


Fenyegető béke?

Egy kép Gironából, az egyik közeli településről – katalán zászló virágokból
Egy kép Gironából, az egyik közeli településről – katalán zászló virágokból

Például természetesen muszáj pár szót szólni a helyzetről: béke van, minden megy a normál kerékvágásban, és valószínüleg a katalán elnök ma esti bejelentése is ezt erősíti („Megérdemeljük a függetlenséget, de beszélgessünk előbb.”). Bár olyat is olvastam, hogy a spanyol miniszterelnök szerint ez egyenlő a függetlenség bejelentésével, így megteszi a szükséges lépéseket, de egyelőre ezt még csak az El País napilap egyik „forrása” mondta, nem hivatalos. A szükséges lépés alatt Katalónia autonómiájának megvonását értik, ezt pedig az alkotmány sokat emlegetett 155. cikkelye tenne lehetővé. „Central government sources say they consider Puigdemont’s speech to be a declaration of independence. The Rajoy government will take measures, and is expected to apply Article 155 of the Constitution.” A tudósító amúgy ezután elköszönt, hogy további hírek majd reggel, pedig a katalán Parlamentben még este kilenckor is egymást követték a megszólalók.
Remélem, egyelőre marad így, várunk sok-sok mindenkit, elsőnek Andrist csütörtökön, úgyhogy mi is szorítunk, hogy továbbra is minden rendben legyen.

Lángos és lecsó Barcelonában
Ahogy talán írtam, múlt héten nálunk volt pár napig Márk, aki korábban egy magyar étteremben dolgozott Barcelonában. Akkor meg akartam osztani az étterem étlapját is, most beteszem, megér egy misét. Márk mesélte, hogy csak magyar vendégeik vannak, de nemcsak a Barcelonában élők, hanem a Barca meccsre érkező hazaiak is menetrendszerűen keresik fel a helyet. Nekem ez végtelenül fura, mikor mi tavaly Vilivel meg Sanyival egy helyi szurkolókkal teli kiskocsmában voltunk meccs előtt, akkor szerintem jóval nagyobb dózis kaptunk a szurkolók hangulatából… De hát különbözőek vagyunk, az ábra azt mutatja, hogy vannak olyan honfitársaim, akkor egy mediterrán országban is a lángost meg a rántott sajtot keresik.

A barcelonai magyar söröző és étterem étlapja (igen, az árak euróban vannak)
A barcelonai magyar söröző és étterem étlapja (igen, az árak euróban vannak)

Vaddisznó, cava, barna sör

Évi és Viktor Prágából, kezükben a barna sörös cavával
Évi és Viktor Prágából, kezükben a barna sörös cavával

Leventének hála megint került némi helyi vaddisznó a mélyhűtőnkbe, a városka feletti hegyekben lőtték. Múltkor túráztunk arra, valóban tele a patak környéke vadkantúrással.
A hétvégén amúgy egy Prágában élő házaspár volt a vendégünk, akik főleg a Cavatast, az éppen zajló pezsgőfesztivál miatt jöttek – de arra ők sem számítottak, hogy a cavakoktél mesterkurzuson barna sörrel öntötték fel a cavánkat:)

 

Babos kolbi
No és akkor az ígért helyi recept. Bár Katalónia tengerparti vidék, a tengeri herkentyűk mellett mindenféle hús gyakori szereplő a fazekakban (marha, bárány, nyúl, pulyka, csirke, sertés), és a zöldségekből a kevésbé mediterrán jellegűek is fontosak, ilyen például a fehér bab. Az étel roppant egyszerű:
– kis olívaolajon meg kell pirítani apróra vágott hagymát,
– mehet bele fokhagyma is,
– aztán darabolt, előtte leforrázott, héjától megfosztott paradicsom,
– kis oreganó, só, bors,
– ha nem elég „szotyakos”, akkor öntsünk rá még egy kis paradicsomszószt,
– és mehet bele a fehérbab. Az üveges kiszerelésűt csak át kell melegíteni, és már kész is, ezt kell a tányérra tenni, és mehet rá a sült kolbász.
A kolbászok nagyon népszerűek, a szomszéd szupermarketben is naponta három polcnyi friss kolbászt adnak el, van mindenféle vastagságú, csigavonalba tekert és egyenes, kurta és hosszú. A legtöbb sertéshúsból készült és nem túl zsíros, itt nyugodtan lehet belőle vásárolni.
Hamarosan jelentkezem újabb hírekkel és recepttel!

Babos kolbász egy receptoldalon, ahonnan loptam...
Babos kolbász egy receptoldalon, ahonnan loptam…
Ez pedig az enyém – nem lett szebb, ezért felturbóztam salátával és talán a bor is jót tesz neki, nekem mindenképp...
Ez pedig az enyém – nem lett szebb, ezért felturbóztam salátával és talán a bor is jót tesz neki, nekem mindenképp…

 

Egy pillanatkép a Cavatastról – a polgármesterasszonnyal
Egy pillanatkép a Cavatastról – a polgármesterasszonnyal

 

És végül egy cuki kép a helyi írószerbolt kirakatáról, őket is lába hozta a Cavatast (amúgy náluk vettük Anna idei tankönyveit 300 euróért!)
És végül egy cuki kép a helyi írószerbolt kirakatáról, őket is lázba hozta a Cavatast – amúgy náluk vettük Anna idei tankönyveit 300 euróért (!)

 

 

Related Posts

Leave a reply